خطر های اب اشامیدنی لوله کشی و تصفیه خانه های شهری و املاح موجود در اب
خطر های اب اشامیدنی لوله کشی و تصفیه خانه های شهری و املاح موجود در اب

نتایج تحقیقات نشان می دهد که امروزه سفره های متعدد آب زیرزمینی، خصوصا در شهرهای بزرگ و پرجمعیت جهان، دارای مشکلات فراوانی است که دلیل این مشکلات، نفوذ فاضلاب های صنعتی، وجود چاه های جذبی دفع فاضلاب انسانی، استفاده بی رویه از مواد شوینده و پاک کننده شیمیایی، نفوذ کودهای شیمیایی و حیوانی به اعماق زمین است. آب رودخانه ها، چاهها، دریاچه ها و حتی آب ناشی از ذوب شدن یخ ها و برفها دارای آلاینده های صنعتی بسیاری است که خود ما انسانها دلیل پدید امدن انها هستیم.
بسیاری از این آلاینده ها در آب حل شده اند و جدا کردن آنها از آب نیاز به فناوری های پیچیده و مخصوص و گران قیمتی نظیر اسمزمعکوس دارد که استفاده از آن در مقیاس های بزرگ برای تصفیه حجم بالای آب، برای هیچ دولتی به صرفه نیست. چرا که بررسی های آماری نشان می دهد که میانگین مصرف آشکار در کشورهای پیشرفته برای هر نفر در روز ۳۰۰ لیتر است.
حال آنکه حجم اعظمی از این مقدار، جهت حمام، شستشوی ظروف و البسه، شستشوی دست و صورت، آبیاری باغچه های کوچک و … مصرف می شود و تنها حدود ۲ لیتر از آن جهت مصرف خوراکی هر نفر استفاده می شود. لذا امروزه دولت ها فقط قادر به تامین آب بهداشتی و عاری از هرگونه میکروب، از طریق فرآیند کلرزنی می باشند. این درحالی است که معضل آلاینده های محلول در آب هنوز به قوت خود باقی است.
حال آنکه حجم اعظمی از این مقدار، جهت حمام، شستشوی ظروف و البسه، شستشوی دست و صورت، آبیاری باغچه های کوچک و … مصرف می شود و تنها حدود ۲ لیتر از آن جهت مصرف خوراکی هر نفر استفاده می شود. لذا امروزه دولت ها فقط قادر به تامین آب بهداشتی و عاری از هرگونه میکروب، از طریق فرآیند کلرزنی می باشند. این درحالی است که معضل آلاینده های محلول در آب هنوز به قوت خود باقی است.
حال آنکه حجم اعظمی از این مقدار، جهت حمام، شستشوی ظروف و البسه، شستشوی دست و صورت، آبیاری باغچه های کوچک و … مصرف می شود و تنها حدود ۲ لیتر از آن جهت مصرف خوراکی هر نفر استفاده می شود. لذا امروزه دولت ها فقط قادر به تامین آب بهداشتی و عاری از هرگونه میکروب، از طریق فرآیند کلرزنی می باشند. این درحالی است که معضل آلاینده های محلول در آب هنوز به قوت خود باقی است.
استفاده از کلر در آب مورد استفاده اشامیدنی، باعث از بین رفتن میکرو ارگانیزمهای بیماری زا و خطرناک در آب می شود. این فرآیند به دلیل ارزان بودن، امروزه یکی از متداول ترین روشهای گندزدایی آب در کشورها است. همچنین کلر دارای اثر باقیمانده در آب است که باعث سالم ماندن آب در شبکه های لوله کشی و در برابر آلودگی های ثانویه می شود. اما کلر در آب آشامیدنی باعث وارد آمدن صدمه به سلامتی انسان ها نیز میشود.
کلر باقیمانده در ترکیب با مواد آلی موجود در آب، تشکیل ترکیباتی به نام تری هالومتان ها را می دهد که سرطان زا هستند و امروزه سرطان زایی آنها به اثبات رسیده است. تماس کلر با پوست و موی انسان مضر می باشد و تنفس کلر (در حمام و یا استخرها) برای بیماران ریوی خطرناک است.
حالا برسی میکنیم که داخل اب به غیر کلر دیگر چه موادی موجود هست...
آب آشامیدنی شامل املاح متفاوتی است که برخی از آنها برای بدن مضر هستند و باید از آب آشامیدنی با استفاده از روش های تصفیه آب جداسازی شوند و در مقابل دارای املاحی است که وجود آنها برای بدن مهم و ضروری است.
همانطور که میدانید آب یکی از قوی ترین حلال های شیمیایی است که قادر است ترکیبات شیمیایی مختلف را در خود حل کند، در این نوشته برخی از مهمترین عناصر شیمایی قابل حل در آب را بررسی میکنیم.
عناصر و ترکیبات موجود در آب
همانطور که گفته شد آب شامل عناصر و ترکیبات متفاوتی است که شامل عناصری مانند:پتاسیم، آلومینیوم، آهن، نیترات، کلر، اکسیژن، نیتروژن، منگنز، کلسیم و جامدات معلق است که بررسی اجمالی برخی از آنها میپردازیم.
نیترات داخل آب
طبق تحقیقات انجام گرفته در کشور آمریکا، در آب های آشامیدنی مقدار کمی نیتریت و نیترات موجود است و این ترکیبات از طریق نیتروژن موجود در فاضلاب های صنعتی وارد آب های طبیعی میشود و با اکسید شدن به ترکیبات نیترات تبدیل میشود. این ترکیبات معمولا در چاه های آب مناطق روستایی مشاهده میشود.
جامدات موجود در آب
جامدات موجود در آب در آب محلول نیستند و با استفاده روش های متفاوت تصفیه آب میتوان آنها را از آب حذف نمود. این جامدات هم مانند نیترات به دلیل فاضلاب های صنعتی و کود های شیمایی و کشاورزی در آب پدید می آیند.
املاح موجود در آب
آهن موجود در آب
آهن هم یکی از عناصری است که در آب های طبیعی یافت میشود. آهن موجود آب پس از ترکیب با اکسیژن به صورت آهن فریک است. وجود آهن در آب هم مانند فلزات سنگین دیگر مانند کلسیم و منیزیم از نظر بهداشتی و سلامتی مضر است و نباید میزان آنها در آب بیش از حد مجاز بعنی 0.3 PPM باشد.
وجود آهن زیاد در آب آشامیدنی علاوه بر ایجاد مشکلات در سلامتی باعث بروز رسوبات و تولید لکه های زرد رنگ در ظروف و سرویس های بهداشتی میشود.
منگنز موجود در آب
منگنز هم مانند آهن در آب های صنعتی موجود است و در صورت وجود در آب رنگ لوله ها و اتصالات به رنک لکه های بد رنگ قهوه ای و سیاه میشود. منگنز موجود در آب را هم میتوان با استفاده از روش های مختلفی طی فرایند تصفیه آب جداسازی کرد.
و این پروسه نشان دهنده ی لزوم دستگاه های تصفیه اب در منازل را نشان میدهد.
نظر شما :